+46(0)44-961 00 info@wetlandi.se

Ivösjön

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMed sina 54 km² är Ivösjön Skånes största sjö och med de fantastiska vyerna tycker många också att det är den vackraste. Den omgivande naturen varierar från södra delens slätter med grunda vassvikar till den norra delen där landskapet är betydligt mer kuperat. Här finner ni även många av sjöns 40-tal öar där Ivön och Enö är de största. Ivön är dessutom Skånes största ö och har en bofast befolkning. Många av bygdens sagor och sägner är på olika sätt knutna till ön som även har en medeltida historia kring den Danska ärkebiskopen Sunesen och hans Ivöhus.
Ljudfil med mer information om Ivösjön.

 

 

Robinsonliv i Ivösjöns Arkipelag

I sjöns nordöstra del finns många spännande öar att utforska. Bara några hundra meter från fastlandet och civilisationen är det möjligt att leva Robinsonliv i tropisk grönska på en öde ö. Många av öarna har fina badställen och Wetlandi har ett tiotal iordningställda lägerplatser utrustade med bord, bänkar och grillplatser. Wetlandi ansvarar för skötsel och utrustning på de platser som är markerade på kartan – Ivösjöns Arkipelag. Övernattning på dessa platser är avsedda för Wetlandis kunder och för övriga tar vi en avgift på 75 kr per person och natt. Kontakta oss före ert besök för godkännande.
Karta och information om Ivösjöns Arkipelag pdf
Allemansrätten vid paddling pdf
Regler för besök Ivösjön pdf

Elda säkert!arkipelag-ivosjon-tobias-delfin132

I foldern Eldning och allemansrätt får du veta mer om när du får och inte får elda i naturen och hur du gör det på ett säkert sätt.
Eldning och Allemansrätt
Film – Elda och grilla i skog och mark

 

 

 

 

Fiske

Ivösjön är en utmärkt fiskesjö med stor artrikedom. Vanligast förekommande är gädda, abborre, olika sorters vitfiskar och laxfiskar. Även rödlistade arter som t.ex. nissöga och flodnejonöga finns i Ivösjön. I de mörka och svala djuphålorna finns sällsynta små kräftdjur som är en kvarleva från den tid då Ivösjön var en del av Baltiska issjön.
Mer information och möjlighet köpa fiskekort finner ni här.
Fiskekort kan också köpas i Wetlandis reception.

 

Fågelliv

Sjöns bevingade invånare utgör en brokig och variationsrik skara. Bland dem finner vi bl.a. fiskgjuse, storlom, rördrom, kungsfiskare och den enligt Linné vackraste – salskraken.
Fiskgjusens häckningsplatser bör undvikas under tiden 1/4 – 15/8  var vänlig respektera skyltarna. Stranden på Enös sydvästra sida strax norr om campen vid Söndre udde och 1 700 meter norr ut  är klassat som skyddsområde och under fåglarnas häckningsperiod gäller tillträdesförbud.