+46(0)44-961 00 info@wetlandi.se

Tegeludden

2016-06-24 20.35.11 Eventplats

Vid Wetlandis center, strax intill Axeltorpsviken, har vi en plats med partytält och grillplatser – populär för grillafton, picknick eller bara en kopp kaffe och en stunds avkoppling. Hos oss kan ni planera möten och aktiviteter med arbetskamrater, kunder, familj eller vänner i en vacker miljö och naturlig inramning. I tältet finns plats för upp till 35 personer och vi kan komplettera med extra tält om ni är en större grupp. Det går bra att ta med egen mat och fika men ni kan också beställa fika, picknick, middag och grillpaket genom oss.

Pris för hyra av tegeludden – 175 kr/person (minst 10 personer)
I priset ingår tallrikar, glas, bestick, grillkol och ved. Vi tar hand om städning och disk.
Moms, 12% tillkommer.

För bokning och förfrågan kontakta oss via mail: info@wetlandi.se eller telefon 044-961 00

Paket med äventyr och Tegeludden.

Välj hur ni vill upplev den fantastiska naturen kring Wetlandi och avsluta med att samla gruppen på Tegeludden med picknick, middag eller grillning. Vi kan hjälpa er planera er dag som ni vill ha det.
För den som vill kan man ta en kanottur till någon av öarna i Ivösjön. Ta med fika och njut av den praktfulla vyn från utsiktsplatsen på Slättön. Den som hellre vill hålla sig på land finns möjlighet till vandring på Näsumaviksleden. En 3,5 km lång naturled strax norr om vårt center. Turen tar ca en timme och en del av sträckan går ni på spångar ute i våtmarken i en spännande och tropisk miljö som annars inte skulle vara tillgängligt för besökaren.
Självklart går det kombinera kanottur och vandringen. Guide till vandringen går att boka för den som önskar.

Slatton-1000x600 2013-06-21 19.10.26

Paketpris 350 kr/person. (minst 7 personer)

i priset ingår: kanoter, paddlar och flytvästar – tillgång till Tegeludden med tallrikar, glas, bestick, grillkol och ved. Vi tar hand om städning och disk.
Vill man ha en längre kanottur med paddling i både Holjeån och Ivösjön kan man istället starta vid gamla stärkelsefabriken i Näsum. Ni kan välja på att avsluta vid Klackabacken i Ivösjön, strax efter ni kommit ut i Ivösjön. Total sträcka, 6 km ca 2 – 3 timmar.
Det är också möjligt paddla hela vägen till vårt center. Total sträcka i å och sjö, 12 km ca 5 timmar. I tiderna ingår pauser.
Pris: 425 kr/person
Moms 12% tillkommer på priserna.

Axeltorp en industriort.

Att platsen där Wetlandi har sitt center ligger strax intill ett gammalt industriområde är inte lätt att tänka sig idag. Axeltorps tegelbruk som grundades 1904 låg endast 200 meter bort och fabriken sysselsatte nära 300 personer innan verksamheten upphörde i början av 1920-talet. I Axeltorp bröts också, kaolin, leran till produktionen av brukets produkter. Brytningen upphörde ganska snart och ett nytt kaolinbrott startades på åsen,  andra sidan viken. En verksamhet som var igång fram till 1970-talet. Här byggdes även en linbana som transporterade leran över viken till fabriksanläggningen i Axeltorp.
Industrin gav sysselsättning och förutsättningar till många andra verksamheter och aktiviteter i byn. Här fanns både handelsbodar, pensionat och skola. Järnvägen hade en vacker sträckning längs sjön med stickspår in till fabriksområdet. Byns stationshus låg ungefär där busshållplatsen intill Wetlandi ligger idag.

Numera är det inte mycket som vittnar om den forna industriepoken. Men på udden där vi har vår eventplats har vi hittat en del tegel som kommer från bruket och en del av detta har vi använt som grund till vår grillplats.
Järnvägen revs upp 1988 men banvallen finns kvar och är idag en populär gång och cykelväg. Följer ni banvallen ett par km söderut kommer ni till Barnakälla järnvägstunnel. Bygget av tunneln var mycket besvärligt och försenade öppnandet av järnvägen med något år. Tunneln var på sin tid Skånes enda järnvägstunnel.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA