+46(0)735-314 314 info@wetlandi.se

Holjeåleden

Ån rinner i Holjeåns dalgång från Olofström till Ivösjön. Paddlingen består av två etapper från Östafors i norr till Ivösjön i söder, var etapp är ca 6 km.

Naturen närmast ån är till största delen helt orörd vilket ger dig en tropisk upplevelse och en tidlös känsla. Vattnet är relativt klart och karaktären varierar från små forsar i norr till lugnt flyt i söder.  Botten är mestadels sandig med en del stenpartier. Längs Holjeån kan du stanna till och upptäcka olika sevärdheter, grilla, fiska och även övernatta på Humletorkans vandrarhem, endast en kort promenad från ån.
Mer information och karta,pdf

I Ivösjön finns flera öar där Wetlandi har ett antal lägerplatser med möjlighet för picknick, grill och övernattning. Ivösjöns Arkipelag.pdf

Fiske i holjeån kräver fiskekort.
Mer information och möjlighet köpa fiskekort finner ni här.

 

Näsum – Ivösjön

Från Näsum slingrar sig ån i en djup fåra fram på sin väg mot Ivösjön. På etappen finns inga forsar och några lyft är inte nödvändiga. Det är bara att koppla av och njuta av färden som är lämplig även för den ovane kanotisten, familjen, kompisgänget,  företagsarrangemang och skolor.

Ni startar vid den gamla stärkelsefabriken i Näsum, strax bakom kyrkan nära till busshållplats och affären i byn. Parkeringen vid startplatsen är endast för Wetlandis kunder. Längs sträckan finns två platser med möjligheter till picknick och grillning. Vid Vången har vi en grillplats med bord och bänkar under tak för upp till 16 personer. Här finns även en plats med ett mindre bord med bänkar och grill.
Bänk/bord under tak för 8 personer och grill finns även vid Tomsabron nedanför Humletorkans café och vandrarhem.
Tillsammans med Humletorkan kan vi arrangera hela paket för både familjen och större grupper med kanottur mat och övernattning. Vi har förslag på paket men gör också vad vi kan för att lösa era egna önskemål.
Kanottur med boende på humletorkans vandrarhem.pdf
Kanotäventyr i holjeån med middag på Humletorkan.

 

Östafors – Näsum

Djupt ner i Sibbarpsdalens sagolika landskap färdas ni förbi både odlingar, beteshagar och vackra bokskogar. På sträckan krävs tre lyft förbi forsarna vid Gonarps kraftstation, Forsagården och Västanå kvarn. Transporten på land är ca. 175 meter vid de två första passagerna och 50 meter vid Västanå kvarn. Framkomligheten på denna etapp är beroende av den aktuella vattennivån. Det är lämpligt med en viss vana av paddling då ni passerar ett par kortare partier med strömt vatten. Vid starten i Östafors passerar Skåneleden och här finns ett vindskydd med grill. Bänkar och grillmöjligheter finns även vid Gonarps kraftstation.

 

Transport och parkering.

Wetlandi ombesörjer transport av kanot och kostnaden ingår i priset för respektive etapp. Se prislista för vad som ingår i de olika turförslagen. Turer och Priser   Persontransport och eventuell utplacering av bil ombesörjes av kunden själv. I mån av tid gör vi allt vi kan för att hjälpa till. Buss går från Axeltorp minst en gång i timmen till Näsum och Östafors. Båda startplatserna ligger ca. 500 meter från respektive busshållplats. Länk till busslinje 561.

Vid stärkelsefabriken i Näsum finns en mindre parkering avsedd för Wetlandis kunder.
Vid önskemål om sjösättning av egna kanoter här tar vi en avgift på 75 kr/kanot – var vänlig kontakta Wetlandi.

 

Tänk på Allemansrätten och elda säkert!

Ta hänsyn och var rädd om naturen när ni paddlar. Allemansrätt vid paddling.pdf  
I foldern Eldning och allemansrätt får du veta mer om när du får och inte får elda i naturen och hur du gör det på ett säkert sätt.
Eldning och Allemansrätt.pdf